Lissabon is een ontzettend leuke stad voor een stedentrip. Ik heb deze mooie stad al twee keer bezocht dit jaar, en ik vind het super leuk om de stad steeds wat beter te leren kennen. Doordat ik al aardig veel van de stad heb gezien, wil ik graag mijn tips voor een stedentrip naar Lissabon met jullie delen!

 

Mijn eerste bezoek aan Lissabon was in februari dit jaar. Toen was het hier al zo’n 10 graden warmer dan in Nederland, dus dit was een goed begin! Toen ik de stad voor het eerst zag, was ik gelijk enthousiast. De straatjes zijn knus, gezellig en er hangt een typisch Zuid-Europese sfeer. Alles wordt hier rustig aan gedaan en heeft, in tegenstelling tot in Nederland, geen haast. Ik vond dit persoonlijk heerlijk want hierdoor kom je echt tot rust. Ook is het een super zonnige stad. In de keren dat ik er was, in februari en oktober, heb ik amper regen gezien. In oktober was het er nog heerlijk 28 graden. In mijn 2 bezoekjes aan Lissabon heb ik al veel gezien en gedaan in de stad. Daarom zet ik mijn beste tips voor je stedentrip in Lissabon voor je op rij. 

Verblijf in Lissabon

Verblijf en vervoer in Lissabon

Lissabon is erg groot en ik zou je aanraden om in het centrum te verblijven. Vanaf hier ben je overal super snel en maak je mee hoe het echt is om een paar dagen in deze wereldstad te wonen. De bekendste wijken in het centrum zijn Bairro Alto, Baixa en Alfama. Iedere wijk heeft zo zijn eigen charmes en het is super leuk om in één van deze 3 wijken te verblijven.

Ga je toch liever net buiten het centrum? Dan is dit ook geen probleem wat het openbaar vervoer is hier goed geregeld en bovendien ook heel goedkoop. Alles is super goed bereikbaar en je hebt heel veel keuze in vervoer. Je kunt namelijk met de metro, bus, tram, trein, tuktuk, veerboot en taxi. Toen ik in Lissabon was heb ik veel gebruik gemaakt van openbaar vervoer maar ook van Uber. Dit is echt heel makkelijk om overal snel en goedkoop te komen.

tips stedentrip lissabon

Maak een rit in Tram 28 

Als je niet veel tijd hebt in Lissabon en in een wat kortere tijd de stad wilt ontdekken, is tram 28 een heel goed idee. Ik heb deze tram zelf niet genomen maar ik heb er wel een typische toeristenfoto bij gemaakt omdat hij er zo leuk uit ziet ;). Tram 28 is typerend voor Lissabon en brengt je langs alle hoogtepunten van de stad. De rit duurt 50 minuten en vertrekt vanaf Martim Moniz in Baixa en gaat richting de wijk Alfama. Je kunt de tram als hop-on hop-off gebruiken. Hiervoor heb je een Lisboa Card of een hop-on hop-off ticket nodig. Met de Lisboa Card krijg je kortingen, gratis toegang tot verschillende attracties en al het openbaar vervoer in Lissabon is helemaal gratis! De kaart is ook geldig op treintrajecten naar Cascais en Sintra dus dit maakt het een goede reden om deze twee prachtige steden te bezoeken.

Castelo de Sao Jorge

Bezoek Castelo de São Jorge

Je moet even omhoog klimmen, maar dan heb je ook wat! Dit kasteel geeft een prachtig uitzicht over de Taag en Lissabon. Ik raad je zeker aan om het kasteel te bezoeken want het uitzicht is adembenemend. Het kasteel ligt op een 110 meter hoge heuvel in de wijk Alfama en het is één van de oudste overblijfselen uit de stad. De ruïnes zijn erg mooi en indrukwekkend om te zien en je kunt je hier wel even vermaken. De entreetickets koop je bij de ingang van het kasteel en de prijs per persoon ligt tussen de €5 en €10. Je kunt ook een tour boeken zodat je de beste informatie krijgt over het prachtige kasteel. Ook Castelo de São Jorge is te bereiken met tram 28.

tips stedentrip lissabon

Bezoek Praça do Comércio

Nummer 4 van mijn tips voor je stedentrip in Lissabon is om Praça do Comércio te bezoeken. Praça do Comércio is een prachtig groot plein met in het midden het standbeeld van Jozef I. Het plein is indrukwekkend om te bezoeken tijdens je bezoek aan de stad. Het ligt aan de Taag en je hebt een mooi uitzicht op de rivier en het plein. Aan de noordkant van het plein ligt de Arco da Rua Augusta. Deze boog biedt je toegang tot de stad en vanaf hier ben je snel in het centrum. Aan de rand van het plein zijn leuke restaurantjes en terrasjes te vinden maar let wel op dat de prijzen hier hoger zijn dan normaal. Ga zeker even langs Praça do Comércio als je in Lissabon bent. 

Torre de Belem

Een dagje naar Bélem

Belém is een voorstad van Lissabon waar het super leuk is om een dagtrip naar toe te maken. Ik ging vanaf Bairro Alto met de bus naar Belém en dit kost maar 2 euro. Ik vond Belém een super leuk stadje waar veel te zien is en je je goed een dag kunt vermaken. Ik raad je aan om als eerste de Pasteis de Belem te halen bij je bezoek aan de stad. De Pasteis komen hier origineel vandaan en ze zijn echt heerlijk!

Belém was in het verleden een belangrijke plek voor ontdekkingsreizigers dit zie je terug in meerdere monumentale gebouwen. Het is erg leuk om de Torre de Bélem te bezoeken. Als je hier naar boven klimt, heb je een prachtig uitzicht over Lissabon. Er zijn nog veel meer prachtige monumenten in Belém te zien en het is heel leuk om deze te verkennen tijdens een fietstour of op de segway. Verder kan je het prachtige stadje natuurlijk ook helemaal zelf  verkennen. 

Heb je langer de tijd in Lissabon?


Als je langer de tijd hebt in Lissabon is het heel erg aan te raden om een uitstapje buiten de stad te maken. Hier zijn namelijk ook super leuke dingen te doen en te zien. Zo kun je de UNESCO werelderfgoed-stad Sintra bezoeken. Verder is het ook leuk om het meest westelijke punt van Europa te bezoeken of een dagje naar het strand te gaan. Dit zijn mijn 3 tips voor uitstapjes buiten Lissabon tijdens je stedentrip:

tips stedentrip lissabon

Bezoek het sprookjesachtige Sintra

Eén van mijn beste tips voor je stedentrip in Lissabon is om een uitstapje te maken naar Sintra. Sintra is een prachtig stadje dat vlakbij Lissabon ligt. Ik ging hier tijdens mijn 5 daagse bezoek aan Lissabon naartoe met de trein. Een retourtje kost maar rond de €5,-! Toen ik de trein uitstapte in Sintra keek ik mijn ogen uit. De prachtige stad ligt in de bergen en het lijkt net een sprookje. Het staat er vol met prachtige kleurrijke huisjes, paleizen en tuinen. Het stadje is zelfs door UNESCO tot werelderfgoed uitgeroepen.

Sintra is leuk voor een dagtrip maar je kunt je hier ook goed meerdere dagen vermaken. Er is super veel te zien en te bezoeken. Ik ben zelf naar Palácio Nacional de Pena en Quinta da Regaleira geweest en ik zou je dit zeker aanraden. Dit zijn 2 van de bekendste paleizen en tuinen van Sintra en het is er echt prachtig! Op get your guide zijn er ook vele dagtrips naar Sintra te vinden, waardoor je zo veel mogelijk van het stadje kan meemaken in één dag.

Strand bij Lissabon

Naar het strand in Lissabon

Als je zin in hebt in een dagje strand, dan kan dit ook in Lissabon. Lissabon zelf is natuurlijk geen badplaats, maar met ongeveer 40 minuten reizen lig je toch heerlijk op het strand. Het strand is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Je kunt met de trein, bus en veerboot. Er zijn 3 bekende stranden in Lissabon, namelijk bij Cascais, Estoril en Costa da Caparica. De surfliefhebbers kunnen hier ook goed terecht want er zijn meerdere surfstranden te vinden bij Lissabon. Verder zijn er ook leuke strandjes aan de rivier de Taag. Het is super leuk om een dagje naar het strand te gaan om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. 

Cabo da Roca

Ga naar het meest westelijke punt van Europa

In Cabo da Roca ligt het meest westelijke punt van Europa. Het ligt op 42 kilometer afstand van Lissabon en je kan het bezoeken tijdens een dagtrip naar het plaatsje. Je geniet hier van een geweldig uitzicht over de Atlantische oceaan en prachtige kliffen. Het is heerlijk om langs deze kliffen te wandelen. Ook staat er de eerste echt vuurtoren van Portugal. Als je naar Cabo da Roca gaat, is het aan te raden om dit met zonsondergang te doen. Dit maakt het uitzicht namelijk nog beter! Ook Cabo da Roca is goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

tips stedentrip lissabon

Heb je al zin om een stedentrip naar Lissabon te boeken?

Ik zou je echt aanraden om deze prachtige stad te bezoeken. De indrukwekkende bezienswaardigheden, het rustige leven en het heerlijke weer maken het geweldige stedentrip. Moet je nog boeken? Dan vind je hier zeker de leukste trip die bij je past!

Bekijk al onze stedentrips naar Lissabon