Hoe kan je op de bestemming verantwoord reizen?

Reizen is natuurlijk leuk, anders zat je niet op deze website en was je deze blog post niet aan het lezen. De laatste jaren is er steeds meer de nadruk op verantwoord reizen gekomen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, maar ook hoe we met elkaar en met dieren omgaan. Vandaag leg ik je uit hoe je op de bestemming verantwoord kan reizen en hoe je jouw steentje kan bijdragen. Bekijk onze tips voor duurzaam reizen!

duurzaam reizen tips

Respecteer de cultuur

Elk land heeft een andere cultuur met andere normen en waarden. Als reiziger is het verleidelijk om je eigen cultuur stug door te blijven volgen waardoor je mogelijk de lokale bevolking kan beledigen of intimideren. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, aangezien wij (als reiziger) te gast zijn in dat land. Respecteer de cultuur van het land door je van te voren in te lezen over de waarden en normen. Bedek bijvoorbeeld je knieën en schouders als je een tempel binnen gaat en volg altijd de regels die bij heiligdommen vermeld staan.

Activiteiten met dieren

Veel mensen gaan op vakantie een dieren excursie doen, zoals zwemmen met dolfijnen of rijden op olifanten. Als goedgelovige toerist klinkt dit allemaal erg leuk en is het voor ons een leuke ervaring. Deze dieren worden alleen niet goed behandeld. Neem als voorbeeld het rijden op olifanten. Om de olifanten zo ver te krijgen dat ze het toestaan om mensen op hun rug te laten zitten, worden ze als baby olifantje mishandeld om het natuurlijk instinct uit hun te krijgen. Natuurlijk zijn er organisaties die de dieren wel goed behandelen, zoals opvangcentra voor olifanten. Ik raad je aan om van te voren onderzoek te doen naar de verschillende organisaties die op de bestemming aanwezig zijn. Zo voorkom je dat je geld geeft aan een organisatie die de dieren niet goed behandeld!

Dolfijn excursies zijn ook heel populair en het is natuurlijk geweldig om deze dieren van dichtbij te zien. Het slechte aan de dolfijn excursies zijn de uitstootstoffen van de motorboten waarop wij de excursie maken. Dit zorgt voor enorm veel vervuiling in het water en dat heeft als gevolg dat de leefomgeving van de dolfijnen steeds slechter wordt. Neem als alternatief een leuk roeibootje of ga al suppend dolfijnen bekijken! Met deze duurzaam reizen tips ben je goed bezig voor zowel het mileu als de dieren.

 

Afval

Iedereen weet dat plastic afval een groot probleem voor het milieu is. Ik ben het afgelopen jaar naar Bali geweest en het is bizar hoeveel plastic afval daar op de stranden ligt. Als toerist is het in zulke gebieden lastig om hier iets aan te doen, zeker omdat overal plastic tasjes en plastic flesjes gegeven of verkocht worden. Je kan wel een eigen tasje meenemen zodat je bij het boodschappen doen geen plastic tasje hoeft te vragen. En ruim ook altijd jouw eigen afval netjes op in een container zodat het niet rond slingert. Dit lost natuurlijk niet het probleem op, maar alle beetjes helpen.

 

duurzaam reizen tips

Snorkelen

Snorkelen is enorm leuk! Probeer wel onderzoek te doen naar snorkelen en vooral de regels die bij het snorkelen horen. Het is verleidelijk om de dieren die voorbij zwemmen aan te raken, maar doe dit niet. Laat ze in hun natuurlijke omgeving vrij rondzwemmen en bekijk ze op een afstandje! Het is ook belangrijk om het koraalrif niet aan te raken omdat het dan kan beschadigen. Het “Great Barrier Reef” is een goed voorbeeld van de gevolgen die snorkelen en andere factoren op het koraalrif kunnen hebben. Zoek je een bestemming waar je prachtig kan snorkelen? De Rode Zee is één van de bekendste plekken om te snorkelen!

Aankopen

Koop je producten op de bestemming bij de lokale winkels en restaurants. Dit zorgt ervoor dat de lokale economie groeit en de lokale bevolking krijgt op deze manier meer geld om van te leven. Het probleem met internationale winkels is dat de opbrengst niet in het land zelf terecht komt, maar naar het buitenland gaat. Als we allemaal onze aankopen bij de lokale winkels doen of uiteten gaan bij een lokaal restaurant, dan helpen we allemaal de lokale bevolking een beetje!

Dit waren een paar tips om op de bestemming verantwoord en duurzamer te reizen. Natuurlijk kunnen wij als toeristen de problemen niet oplossen, maar we hebben wel een keuze in de organisaties die we steunen en hoe wij met onze producten omgaan! Zo dragen we allemaal onze steentje bij.

duurzaam reizen tips

Boek jouw vakantie

Voel je je goed voorbereid om op de bestemming verantwoord te reizen? Dan is het tijd om de vakantie te boeken. Bekijk hier al onze mooie vakanties.

Boek hier jouw vakantie