7 tips voor een lange vliegreis

Zelf ben ik gek op bijna alles wat met vliegen te maken heeft: bij het zetten van de eerste stappen op een vliegveld krijg ik al kriebels in mijn onderbuik. Maar wat ik minder leuk vind is een hele lange vliegreis. Want met welke luchtvaartmaatschappij je ook vliegt, lang in een vliegtuig zitten is nu eenmaal niet fijn en helaas is businessclass niet voor ons allemaal weggelegd. Maar toch zijn die uren in het vliegtuig het helemaal waard om op jouw prachtige bestemming te komen. Ik heb een aantal tips voor een lange vlucht voor je op een rijtje gezet, om het toch iets comfortabeler te maken.

 

stoelen

1. Reserveer je stoel van tevoren

Als je zeker wil weten dat je een fijne plek hebt in het vliegtuig tijdens je lange vlucht, kun je beste online al een stoel reserveren. Zo kun je vaak stoelen reserveren met extra beenruimte, bijvoorbeeld bij de nooduitgang. Iedereen heeft een eigen voorkeur voor een stoel in het vliegtuig en elke stoel heeft natuurlijk ook zo zijn voordelen. Bij het raam heb je een leuk uitzicht en kun je als je wilt slapen tegen het raam aan slapen. Bij het gangpad is het fijn dat je makkelijk op kunt staan om even een rondje te lopen. Bedenk dus goed welke stoel voor jou het beste is.

vliegtuig

2. Loop af en toe een rondje

Een goede tip voor een lange vlucht is om af en toe je benen te strekken. Als je lang gaat vliegen, is het goed om af en toe even op te staan en een rondje te lopen in het vliegtuig. Dit heeft verschillende redenen. Het klinkt misschien niet zo leuk, maar op grote hoogte loop je het risico om trombose op te lopen. De reden hiervoor is dat de bloedstroom te langzaam kan worden tijdens de lange vlucht. Je kunt dit voorkomen door af en toe te lopen. Zo stap je gelijk een stuk minder stijf uit het vliegtuig aan het einde van de lange vlucht.

tips lange vlucht

3. Draag comfortabele kleding

Comfortabele kleding is een belangrijke tip voor een lange vliegreis. In strakke kleding bijvoorbeeld kun je niet zo vrij bewegen. Het ziet er misschien iets minder charmant uit, maar liever uitgerust op je bestemming in een joggingbroek, dan uitgeput in je mooiste jurkje. Zorg dus voor loszittende kleding, zodat je goed kan bewegen. Zorg er ook voor dat je kleding in laagjes aan doet. Het kan namelijk op grote hoogte wat kouder worden, maar je hebt natuurlijk geen zin om tijdens je reis te wisselen van outfit.

tips lange vlucht

4. Neem een flesje water mee

Niets is zo vervelend als ontzettende dorst hebben maar moeten wachten tot de stewardessen tijd hebben om wat drinken voor je te halen of langskomen met drinken. In de lucht is het minder vochtig en dat gaat je lichaam merken. Een belangrijke tip voor een lange vlucht is dus om zelf een flesje water mee te nemen. Je kunt een flesje kopen na de douane of je neemt zelf een leeg flesje mee, zodat je deze na de douane kunt vullen.

tips lange vlucht

5. Zorg voor genoeg entertainment

Heel belangrijk op een lijst met tips voor lange vluchten: entertainment. Meestal heb je een eigen schermpje voor je in het vliegtuig, waar veel verschillende films en series op staan. Welke films en series je kunt kijken tijdens jouw vlucht, kun je vaak een maand voor vertrek vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij. Toch is het fijn om wat afwisseling te hebben tijdens je vlucht. Neem daarom een (puzzel)boek mee of een leuk magazine. Reis je niet alleen? Dan is het altijd leuk om een reisspel mee te nemen, zodat jullie samen plezier kunnen hebben tijdens de reis.

bag

6. Neem een gevulde toilettas mee

Lang zitten in een vliegtuig zorgt er vaak voor dat je je onverzorgd voelt. Neem daarom een klein toilettasje mee in je handbagage met producten waardoor je je wat frisser voelt. Neem bijvoorbeeld een hydraterende crème mee tegen de uitdroging van je huid. Je lippen kunnen ook makkelijker schraal worden in het vliegtuig, wat lippenbalsem is dus zeker geen overbodige luxe. Ook is het heel fijn om een keer je tanden te kunnen poetsen. Sommige luchtvaartmaatschappijen hebben voor elke passagier een kleine tandenborstel en tandpasta, maar ga hier niet van uit. Daarom hoort dit zeker thuis op deze lijst met tips voor een lange vlucht!

slapen

7. Probeer te slapen

De tijd gaat natuurlijk het allersnelste als je de meeste uren van je lange vlucht aan het slapen bent. Ik weet het: slapen in een vliegtuig is nu eenmaal niet voor iedereen weggelegd. Je buurman valt misschien binnen een paar minuten in slapen terwijl het jou maar niet wil lukken. Toch zijn er een aantal tips voor een lange vlucht, zodat jij ook in slaap kan vallen. Neem bijvoorbeeld een nekkussen en slaapmasker mee. Ook is het beste om in slaap te komen om je stoel volledig naar achter te zetten en benen te strekken (en dus niet te kruisen). Daarnaast kun je oordopjes gebruiken of een koptelefoon met ‘noisecancelling’, welke de geluiden om je heen dempt. Het is natuurlijk ook mogelijk om je oortjes of normale koptelefoon te gebruiken. Kies dan eens voor een afspeellijst met rustgevende muziek, zodat je heerlijk kunt wegdromen.

tips lange vlucht

Verre vakanties?

Na deze lijst met tips voor een lange vlucht durf jij het natuurlijk aan een verre reis te maken! Die vliegreis kom jij zo door met deze tips! Wij hebben de leukste verre reizen alvast voor je opgezocht.

Bekijk onze verre reizen