5 leuke feitjes over Thailand

Thailand is een populaire vakantiebestemming, en dat is zeker niet zomaar. Door de vriendelijke inwoners van het land wordt Thailand ook wel “Het land van de glimlach” genoemd. Zo voel je je er altijd thuis! Toen ik zelf in Thailand woonde heb ik veel geleerd over het land. Er zijn allerlei leuke feitjes over Thailand die de meeste mensen niet kennen. Ik heb voor jou vijf van deze leuke feiten op een rij gezet!

thaise kleding

1. Het bijgeloof van de inwoners

Net zoals in Nederland, zijn ook in Thailand veel mensen bijgelovig. In Thailand gaat dat nét een stap verder. Kleuren staan in dit bijgeloof centraal. Zo heeft elke dag van de week een andere kleur. , en brengt het dus ook geluk als je een kleur op de juiste dag aandoet. Als je op vakantie wilt naar Thailand dan is het handig om deze te weten. In Thailand geloven ze in de volgende combinaties: maandag heeft de kleur geel, dinsdag heeft roze, woensdag heeft groen, donderdag hoort bij oranje, vrijdag hoort bij lichtblauw, zaterdag is de dag van de paarse kleur en zondag hoort bij rood.

De kleur zwart brengt ongeluk. Geen zorgen als je geen kleding in de juiste kleuren hebt.  Het wordt gewaardeerd wanneer toeristen zich aan deze culturele dresscode houden, maar de inwoners gaan steeds soepeler met deze “regels” om!

leuke feitjes thailand

2. De stad Bangkok

Veel kennen de stad Bangkok wel, maar wist je dat dit niet de officiële naam van de stad is? De stad heeft namelijk een veel langere naam. De volledige naam is: Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. De naam is zo lang dat het zelfs voor de inwoners van Thailand lastig is om uit hun hoofd te kennen. De Thai zelf noemen de stad voor het gemak meestal ‘Krung Thep Maka Nakhon’ of ‘Krung Thep’.

De Nederlandse vertaling is: De stad van engelen, de geweldige stad, de woonplaats van de Smaragdgroene Boeddha, de ondoordringbare stad van de god Indra, de grote hoofdstad van de wereld die met negen kostbare edelstenen is begiftigd, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat de hemelse woonplaats gelijkt waar de gereïncarneerde god regeert, een stad die door Indra is gegeven en die door Vishnukarn is gebouwd.

leuke feitjes thailand

3. Thailand loopt 543 jaar voor

Volgens de boeddhistische kalender leven we nu in het jaar 2562! De kalender is gebaseerd op de datum van het overlijden van de Boeddha en loopt dus 543 jaar voor. Het probleem is dat er geen overeenstemming is tussen de wetenschap en de boeddhistische tradities over de overlijdensdatum van de Boeddha. Het Thaise nieuwjaar wordt ook wel “Songkran” genoemd, wat “verplaatsen van de zon” betekent. In Thailand is dit beter bekend als het waterfeest. Van 13 tot en met 15 april vieren de inwoners feest met waterballonnen, waterpistolen en emmers water. Bereid je voor op drie natte dagen!

eten

4. Vandaag eet ik rijst met…?

Thailand heeft meer dan 10 miljoen hectare aan rijstvelden. Hierdoor behoort het tot de grootste rijstexporteur ter wereld! De meeste gerechten worden dan ook met rijst gegeten. Rijst tijdens het ontbijt, tijdens de lunch en tijdens het diner. En… Oh ja… Ook rijst tijdens het toetje! De inwoners van Thailand spreken dan ook nooit over “eten” (kin khao), ze zeggen altijd letterlijk “rijst eten”. Toen ik zelf in Thailand was, heb ik Som Tum geprobeerd. Deze pittige papaya salade moet je zeker uitproberen als je in Thailand op vakantie bent!

olifant

5. Het land van de diersoorten

Wist je dat één tiende van alle diersoorten op aarde in het wild in Thailand leeft? Om je een beter beeld van deze diersoorten te geven: ‘s Werelds kleinste zoogdier, de Craseonycteris Thonglongyai (de hommelvleermuis) is te vinden in Thailand. Het land is ook de thuisbasis van ’s werelds langste slang, de Netpython. De grootste die ooit ontdekt is, had een lengte van meer dan 10 meter! Naast deze dieren bevat de Mekong rivier meer dan 1300 vissoorten. In deze rivier zwemmen een aantal van ’s werelds grootste zoetwatervissen.

De Aziatische olifant is een belangrijk symbool voor Thailand en was vroeger onmisbaar bij de teakhoutproductie, deze olifanten zie je nog regelmatig terug. Er zijn natuurlijk nog veel meer andere diersoorten te vinden in Thailand, maar het leukste is om deze zelf te ontdekken!

Thailand

Op vakantie naar Thailand?

Na het lezen van deze leuke feitjes over Thailand ben jij natuurlijk helemaal enthousiast geworden! Wil je gelijk opzoek naar een vakantie in Thailand? Wij hebben de leukste vakanties naar Thailand vast voor je opgezocht!

Bekijk al onze vakanties naar Thailand