Plitvice meren

De Plitvice meren in het kort 

Een bezoek aan de Plitvice meren moet op je to-do list staan tijdens je vakantie naar Kroatië. Het zijn prachtige meren en watervallen die behoren tot het nationaal park Plitvice meren in Kroatië. Het is het grootste en oudste nationaal park in Kroatië. De meren zijn ontstaan door een natuurlijk afzettingsproces door het stromende water van de Koranarivier. Dit proces heeft duizenden jaren geduurd en heeft ervoor gezorgd dat er dammen van kalksteen zijn ontstaan. Deze dammen hebben 16 meren, 90 watervallen en grotten gevormd. 

 

Een prachtig plaatje

Van deze meren zijn er 12 bovenmeren en 4 beneden meren. Het water stroomt door middel van alle watervallen tussen de meren. Tussen het hoogste en het laagste meer zit een hoogteverschil van wel 100 meter. Dit alles zorgt voor een prachtig plaatje wat je ooit in je leven gezien wilt hebben. Het park is zelfs op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESO opgenomen. 

 

Diersoorten in het national park

Naast de mooie meren zijn er ook veel diersoorten in de bossen van het park te vinden. Er leven prachtige dieren zoals beren, wolven en zo’n 120 soorten zeldzame vogels. Ook tref je hier 30% van alle vlinders in heel Kroatië aan. Misschien spot je wel een wild dier bij je bezoek aan het park.

Wandelroutes

De mooiste wandelroutes

Bij de Plitvicemeren is genoeg te zien. Hiervoor zijn er veel verschillende wandelroutes en fietsroutes die je kunt nemen tijdens je bezoek aan het park. Vooral de wandelliefhebbers zitten hier helemaal goed. Het gebied telt 2 ingangen en vanaf beide ingangen zijn er verschillende wandelroutes die je kunt nemen. Ingang 1 wordt het meest gebruikt omdat de meeste watervallen zich dicht bij deze ingang bevinden. Je kunt dicht langs de watervallen lopen via houten paden en bruggetjes. 

 

7 routes

Er zijn 7 verschillende wandelroutes die je kunt volgen die variëren met een wandeltijd van 2 tot 8 uur. Ook zijn er toeristentreintjes en bootjes waar je gebruik van kunt maken tijdens sommige routes. Van deze treintjes en bootjes kun je alleen gebruik maken van april tot en met oktober. Tijdens de routes zijn er prachtige uitzichten en kun je genieten van de mooie natuur. Voor de avonturiers zijn er hiking trails die je naar de bergtoppen in het national park leiden. Hiervoor moet je veel paden en trappen beklimmen dus trek je wandelschoenen aan. Blijf tijdens het hiken wel op de paden voor je veiligheid. Als je eindelijk de top hebt bereikt, is het prachtige uitzicht het meer dan waard!

Plitvice meren winter

Wanneer kan je de Plitvice meren het beste bezoeken?

De Plitvicemeren liggen in het binnenland van Kroatië. Het is te bereiken met de auto of het openbaar vervoer. Vaak is het wel een stuk rijden vanaf de badplaatsen (gemiddeld 1,5 uur) naar het national park maar dit is het zeker waard. 

 

Welk seizoen kies jij?

Het park is het gehele jaar door geopend en aan elk seizoen zitten voordelen verbonden. In de lente en zomer staan de bloemen in de bloei en is de natuur prachtig groen, in de herfst zijn de watervallen extra krachtig vanwege de regen en in de winter lijkt het park net een sprookje vanwege de sneeuw en het ijs. In het hoogseizoen is het heel erg druk in het park. We raden je daarom aan om buiten het hoogseizoen te gaan. Als je wel in het hoogseizoen gaat, is het het beste om vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan. Het park is geopend van 7:00 tot 20:00 en om 10:00 begint de drukte. 

Tickets online bestellen

Het is sinds 2019 verplicht om je tickets voor het national park online te bestellen. Dit komt omdat het park enorm populair is en op deze manier de drukte iets beperkt wordt. Er wordt namelijk maar een bepaald aantal bezoekers per dag toegelaten. We raden je aan om je tickets minimaal 2 dagen van tevoren te bestellen. In het hoogseizoen het liefst nog eerder zodat je zekerheid hebt van je toegang. 

De entreeprijs verschilt per seizoen. Voor één dag toegang in het park verschilt de prijs meestal tussen €7,- en €24,- per persoon. Kinderen, studenten en grote groepen krijgen korting.

Handige informatie

Belangrijke informatie voor je bezoek

Er zijn een aantal dingen die je moet weten voordat je de Plitvice meren bezoekt. Zo mag je bijvoorbeeld niet zwemmen in de meren en is het handig om goede wandelschoenen aan te trekken. Het kan namelijk glad zijn op de paadjes. Lees hieronder de handigste informatie voordat je het national park gaat bezoeken.

  • Bestel vooraf je entreetickets, anders kom je niet binnen;
  • Zwemmen is niet toegestaan in de Plitvicemeren;
  • Honden zijn toegestaan mits ze aangelijnd zijn;
  • Buiten de wandelpaden lopen is niet toegestaan, je wilt natuurlijk geen beer tegenkomen!
  • Zorg voor goede wandelschoenen, er is een grote kans dat je veel gaat lopen;
  • Je mag je eigen eten en drinken meenemen als je je afval netjes opruimt;
  • Neem genoeg water mee, het vele wandelen kan soms uitputtend zijn 😉 ;
  • Trek er een hele dag voor uit om het prachtige park te bezoeken.
Alles over Kroatië

Op vakantie naar het prachtige Kroatië

Ben je al overtuigd om naar Kroatië te gaan en de Plitvice meren te bezoeken? Bekijk dan al onze vakanties naar het prachtige land. Verblijf in één van de gezellige badplaatsen en beleef een heerlijke vakantie!

Bekijk onze vakanties naar Kroatië