Tips voor Kroatië

Kroatië is een bestemming die het allemaal heeft: een goed klimaat, een prachtige natuur en een heerlijke blauwe zee. Het is om die redenen ook een land dat elk jaar veel toeristen trekt. Maar wat moet je allemaal weten over Kroatië en waar in Kroatië kan je het beste op vakantie? Wij hebben de beste tips voor Kroatië voor je op een rijtje gezet! Zo heb jij volop inspiratie voor je droomvakantie naar Kroatië. Er zijn zoveel mooie plaatsen in Kroatië, dus we hebben er een paar voor je uitgelicht.

vakantie kroatië tips

De Kroatische kust

Kroatië ligt aan de Adriatische Zee en voor de kust liggen meer dan 1.000 (kleine) eilandjes. De Adriatische kust is daarom ook één van de bekendste bestemmingen binnen Kroatië. Verder zijn er allerlei soorten stranden te vinden: van zandstranden naar rotsstranden. Huur een bootje en ga op eilandentocht of geniet van de onderwaterwereld tijdens het snorkelen. Bekende badplaatsen zijn PulaRabac en Dubrovnik. Daarnaast is de regio Dalmatië zeker een optie om te bekijken.

vakantie kroatië tips

De regio Istrië

De regio Istrië ligt aan de westkant van Kroatië en is één van de mooiste regio’s van Kroatië. Hier is cultuur, zee en natuur te vinden!

De stad Pula is de grootste stad van Istrië waar je zowel je culturele hart kan ophalen of de zon kan aanbidden op één van de indrukkende stranden. Pula is gebouwd in de 1e eeuw na Christus en in de stad staat een van de best bewaarde amfitheaters ter wereld.

In het amfitheater en in Pula worden in de zomer muziekfestivals en openluchtshows georganiseerd. Daarnaast kunnen de winkelliefhebbers ook hun hart kwijt in Pula, want er zijn genoeg (kleding)winkels om je een paar uur te vermaken. Ook voor lekker eten zit je hier helemaal goed.

Als je op zoek bent naar wat meer natuur in je vakantie, dan is Istrië zeker een goede optie. Het natuurpark Ucka ligt namelijk in Istrië. Dit is een natuurgebied van 160 km2 waar ongerepte natuur en prachtige rotspartijen te vinden zijn.

Kortom, Istrië heeft zo veel diversiteit waardoor je gegarandeerd een geweldige vakantie gaat hebben!

vakantie kroatië tips

Het binnenland

De Kroatische kust is enorm populair, maar vergeet ook het binnenland niet. Heb je weleens gehoord van de Plitvicemeren? Dit is een nationaal park in het binnenland met prachtige watervallen en turquoise meren. Je zou kunnen zeggen dat een bezoek aan Kroatië niet compleet is als je dit natuurwonder niet hebt bezocht. Het park is 144 km2 en heeft 16 meren en meer dan 90 watervallen! Dit natuurpark heeft naast de meren en watervallen ook bossen waarin wilde dieren zoals wolven, beren en herten leven. Daarom is het heel belangrijk om op de aangegeven routes te blijven.

In de Plitvicemeren mag je niet zwemmen, maar wil je wel zwemmen? Dan zijn de watervallen van Krka een goede optie. Het Krka Nationaal Park heeft meerdere watervallen waar je in mag zwemmen. Dit park ligt op ongeveer 2,5 uur rijden vanaf de Plitvicemeren.

Waar moet je op letten?

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je naar Kroatië gaat.

Voor Kroatië heb je geen visum nodig, maar heb je wel een geldig paspoort of een geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het huren van een voertuig is een Nederlands rijbewijs voldoende, je hoeft dus geen internationaal rijbewijs aan te vragen.

In Kroatië gebruiken ze de Kroatische Kuna als betalingsmiddel. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd, alleen bij benzinestations is het aan te raden om contant geld mee te nemen want hier is dat niet altijd het geval. Ook geld opnemen met een pinpas van Maestro kan op de plekken waar aangegeven staat dat Maestro geaccepteerd is.

Juli en augustus zijn de drukste maanden in Kroatië. Als je deze maanden wilt vermijden dan is de lente een goed alternatief: de hele Adriatische kust staat dan in bloei! Verder is het kraanwater veilig te drinken en hoef je geen wereldstekker mee te nemen.

Tips om alles uit je vakantie te halen.

Nu je een duidelijk beeld hebt van alle mogelijkheden die Kroatië biedt en de belangrijkste dingen om op te letten weet… is het tijd voor onze ultieme tips voor Kroatië!

  • Mocht je een koffie liefhebber zijn, dan is dit iets voor jou. De Kroaten maken het liefst hun eigen koffie dat altijd in een servies wordt geserveerd in plaats van plastic bekertjes. Onderbreek je culturele uitstapje, je shopsessie, of rust gewoon heerlijk uit in een van de koffietentjes en geniet van de Kroatische koffie.
  • Hoewel de Engelse taal steeds beter gesproken wordt in Kroatië, waarderen de Kroaten het als je een paar woordjes in hun taal spreekt! Zo betekent ‘bog’ in het Kroatisch “hallo” en betekent ‘hvala’ “dank je wel”, “molim vas” betekent “alstublieft”, en ‘dovidenja’ betekent “tot ziens”.
  • Kroatië heeft een groot aanbod aan waterparken. Heerlijk om tijdens je vakantie af te koelen en nog meer plezier te hebben.
  • In Kroatië zijn heerlijke truffels te vinden! Als je in Istrië bent, kan je daar dit heerlijke lekkernij kopen. De winkeltjes die dit verkopen zijn te herkennen aan de zin “Tartufo Vero” die op de gevel hangt. Dit is zeker het proberen waard.
  • Toeristen zijn vaak het slachtoffer van zakkenrollers. Als een vriendelijke mevrouw jou de weg vraagt, kan zomaar iemand anders je portemonnee uit jouw tas pakken. Let daarom altijd op je spullen en op de mensen om je heen.
vakantie kroatië tips

Boek nu jouw vakantie naar Kroatië

Ben je enthousiast geworden over Kroatië? Bekijk dan ons aanbod voor dit prachtige land. Deze veelzijdige bestemming heeft voor iedereen iets of je nou liever op het strand ligt, een cultureel uitstapje maakt of gaat wandelen in de natuur. Kroatië is een top bestemming voor iedereen.

Bekijk onze vakanties naar Kroatië