Recept: Lahmacun

Ben jij wel eens in Turkije geweest? Dan ken je vast het gerecht Lahmacun wel! Lahmacun wordt in Nederland vaak Turkse pizza genoemd. Het is een pittig Oosters gerecht, bestaande uit een deegbodem die belegd is met gekruid gehakt, ui, tomaten, peper en kruiden. Voor het eten wordt het meestal besprenkeld met citroen. Ook al vind je Lahmacun nergens zo lekker als in Turkije, kan je thuis ook aardig in de buurt komen. Wij hebben het lekkerste recept voor Lahmacun voor je opgezocht en uitgetest, zodat je ook thuis van de Turkse keuken kan genieten. 

 

Wat heb je nodig?

Voor het deeg:

  • 500 gram bloem
  • 250 milliliter lauw water
  • 7 gram gist
  • 2 eetlepels Turkse/Griekse yoghurt
  • 1,5 theelepel zout
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • Mespuntje suiker

 

Voor de vulling:

  • 250 gram lams-rundergehakt
  • 2 tomaten
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 1 rode paprika
  • ½ Spaanse peper
  • 2 bosuitjes
  • 5 takjes peterselie
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel water
  • 1 theelepel zout
  • 2 theelepels pul biber of chilivlokken
  • Zwarte peper

 

 Voor de topping:

  • Rucola/sla
  • Ui
  • Tomaat
  • Komkommer
  • Olijven
  • Zout en peper
  • Knoflooksaus

 

Zo maak je het klaar

Om het pizzadeeg te maken meng je (met de hand of met een keukenmachine) alle ingrediënten door elkaar tot een soepel deeg. Vet een schaal of kom in met olie, doe het deeg hierin en dek het af met een schone theedoek. Laat het deeg 1 tot 1,5 uur rijzen tot het bijna dubbel zo groot is.

Voor de gehaktvulling te maken meng je alle ingrediënten door elkaar behalve het gehakt. Dit kan met een staafmixer, keukenmachine of door alles heel fijn te snijden. Meng hierna pas het gehakt door het mengsel heen en laat dit 15-30 minuten staan.

Pak het deeg, prik er met je vingers in zodat het minder luchtig wordt en verdeel het in 10 gelijke stukken. Neem een stuk deeg en rol dit uit tot een ronde ‘pizza bodem’. Bestrijk het deeg met 1/10e van de gemaakte vulling. Herhaal dit met de rest van het deeg en de vulling. Tip: leg ondertussen een theedoek over de rest van het deeg zodat dit niet uitdroogt.

Verhit een pan zonder olie of boter en doe een Turkse Pizza in de pan. Doe de deksel op de pan en bak de Lahmacun ongeveer 4 minuten op niet al te hoog vuur. Je Lahmacun is klaar als de bodem wat bruinig is en als het gehaktmensel gaar is. Bewaar de Turkse Pizza’s die klaar zijn tussen 2 theedoeken. Zo worden ze wat soepeler en kan je ze later gemakkelijk oprollen. De eerste pizza leg je op de bodem, de tweede leg je hier andersom op, dus met de vulling op de vulling van de eerste. De derde pizza leg je weer op de bodem en zo verder. Dit voorkomt dat de vulling van je Lahmacun aan de onderkant van een andere blijft plakken.

Zet de vers gebakken Turkse Pizza’s samen met de toppings en de knoflooksaus op tafel. Zo kan iedereen naar eigen wens zijn huisgemaakte Lahmacun vullen. Tot slot rol je de pizza op en ben je klaar om te eten! Hou je over? Dan kan je ze invriezen voor de volgende keer dat je trek hebt in dit recept voor Lahmacun!

“Lezzetli ye”! Oftewel, eet smakelijk!

recept lahmacun

Meer Turkije?

Geniet jij toch liever van Lahmacun op een terrasje in Turkije? Dat bespaart je wel wat werk in de keuken. Wij hebben de beste vakanties in Turkije alvast voor je opgezocht.

Bekijk onze vakanties in Turkije