Recept: Kroatische Dulbastije

Dulbastije, ofwel gehaktballen in bechamelsaus, is een typisch Kroatisch recept. Het ziet er misschien heftig uit op de afbeeldingen, maar laat je niet voor de gek houden. Dit eten ze niet voor niets zoveel in Kroatië! Dulbastije zijn gehaktballetjes die gemaakt zijn van rundvlees, aardappelen en kruiden die in de oven worden gebakken in een bechamelsaus met kaas. Zo klinkt het al een stuk lekkerder, toch? Probeer snel dit recept voor Kroatische Dulbastije uit!

Wat heb je nodig?

Voor de gehaktballen:

  • 500 gram rundergehakt
  • 1/2 kilogram aardappelen
  • 100 gram gerookt spek
  • 1 ei
  • 1 grote ui
  • 1 teen knoflook
  • Peterselie
  • Eventueel wat gedroogde kruiden naar smaak zoals dille, oregano en dragon.

 

Voor de saus:

  • 1/2 liter melk
  • 1 kleine theelepel zout
  • 3 tot 4 eetlepels boter
  • 100 gram geraspte kaas
  • Verse peterselie
  • Nootmuskaat
  • 2 volle eetlepels bloem

 

Zo maak je het klaar

Schil de aardappelen en rasp ze op een fijne rasp. De ui en de teenknofloook pel en rasp je ook. Hak eerst het gerookte spek fijn en meng vervolgens alles met het gebak, het ei, gehakte peterselie, een beetje peterselie, peper en eventueel kruiden naar eigen smaak. Vervolgens maak je er 6 grote of 12 kleine platte gehaktballen van en leg ze een half uurtje in de koelkast.

De bechamelsaus maak je als volgt. Eerst smelt je de boter in een pan, vervolgens meng je er twee lepels bloem doorheen en roer net zolang totdat het vet alle bloem heeft opgenomen. Giet er nu roerend een scheutje melk bij, wacht totdat de melk is opgenomen en alles weer kookt. Ga net zo lang door tot alle melk op is en je saus ongeveer even dik is als pannenkoekenbeslag. Als laatste kruid je de saus met het zout en wat nootmuskaat. Zet het vuur uit en laat het afkoelen.

De oven verwarm je voor op 200 graden.

Verhit boter of olie in een koekenpan en bak de gehaktballen aan beide kanten bruin. Ze hoeven aan de binnenkant nog niet gaar te zijn, dit gebeurt in de oven. De gehaktballen leg je daarna naast elkaar in een ovenschaal.

In de bechamelsaus meng je de kaas en vervolgens giet je de saus over de gehaktballen. Zet de ovenschaal met gehaktballen en bechamelsaus voor 40 minuten in de oven.

Als finishing touch kan je er nog wat vers gehakte peterselie overheen gooien. De gehaktballen kan je heerlijk eten met witte brij, aardappelpuree, rijst of zelfs frietjes. Alles is mogelijk!

“Uživajte u obroku” oftewel: eet smakelijk!

recept dulbastije

Meer Kroatië?

Heb jij na het lezen van dit recept voor Kroatische Dulbastije ook gelijk zin in een leuke vakantie naar Kroatië? Wij wel in ieder geval! Wij hebben de leukste vakanties naar Kroatië alvast voor je opgezocht.

Bekijk onze vakanties naar Kroatië