Wanneer zijn vakanties het goedkoopst?

Rotterdam, mei 2019

De prijs van een vakantie is gemiddeld 15 procent goedkoper als je die acht tot vier weken voor vertrek boekt. Dat blijkt uit onderzoek van online reisbureau Vakanties.nl, naar wanneer vakanties het goedkoopst zijn. Vier weken voor vertrek stijgen de prijzen van de meeste vakanties weer. Verder nog opvallend: Ook wie op dinsdag of woensdag vliegt is het meest voordelig uit.

Vakanties.nl onderzocht ruim 20 miljoen prijzen van verschillende vakanties in de afgelopen twaalf maanden. In het onderzoek zijn niet alleen de prijzen van bekende reisorganisaties meegenomen, ook de losse onderdelen zoals vluchten en hotels zijn onderzocht. Hieruit blijkt dat de gemiddelde prijs voor een vakantie het laagst is tussen acht en vier weken voor vertrek. “Boeken voor vertrek in juli, doe je dus uiterlijk in juni. Handig, want het vakantiegeld is net gestort”, aldus Judith Eyck, directeur van de vakantiesite.

Last minute toch weer duurder

Het vakantiegeld is weer gestort. Meteen boeken of nog even rondsnuffelen? “Wacht niet té lang, want met een last minute ben je niet gegarandeerd goedkoper uit” aldus Eyck. “De prijs van een vakantie stijgt vanaf vier weken voor vertrek weer en kan bij regenachtige zomers flink toenemen”.

Wachten met boeken tot de laagste prijs beschikbaar is, heeft ook nadelen: populaire data en beperkte familiekamers raken uitverkocht. “In dit onderzoek keken we naar het gemiddelde prijspeil. Ideaal voor de flexibele reiziger, maar minder geschikt voor reizigers die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een familiekamer in een populair hotel”, aldus Eyck.

Vermijd populaire vertrekdagen en middagvluchten

In het hoogseizoen zijn vakanties wel 50 procent duurder dan in het laagseizoen. Toch zijn er enkele manieren om te besparen op een vakantie in het hoogseizoen. Uit het onderzoek blijkt dat vluchten op dinsdag en woensdag gemiddeld 15 procent goedkoper zijn dan vrijdag en zondag. Dat zijn de twee duurste dagen. Ook is de prijs van een middagvlucht hoger dan een vlucht vroeg in de ochtend. “Kijk ook eens naar vluchten vanaf Duitse luchthavens of Duitse reisorganisaties, vaak zit daar bagage nog inbegrepen bij de prijs” tipt Eyck.

Over Vakanties.nl

Op Vakanties.nl combineren reizigers zelf een hotel met hun ideale vlucht en transfer tot een pakket. Door de komst van low-cost vliegtuigmaatschappijen boek je net zo makkelijk zelf een vlucht en een hotel. “Maar waar kun je dit gemakkelijk vergelijken met de prijzen van bekende touroperators als TUI, Corendon en Neckermann? Op Vakanties.nl vergelijk je álle prijzen en álle mogelijkheden”, aldus Eyck.

Goedkope vakantie boeken

Zelf nog een vakantie boeken?

Bespaar op je vakantie door op het juiste moment te boeken.

Bekijk al onze vakanties