Recept: Pastéis de Nata

Pastéis de Nata is een van de bekendste gebakjes uit Portugal. Je kunt ze kopen bij veel bakkers en cafés in Portugal, waar ze vaak worden gecombineerd met een lekkere espresso. Het originele recept is officieel geheim, maar wij hebben voor jou toch een lekker recept voor Pastéis de Nata weten te vinden. Bíjna net zo lekker als de echte gebakjes in Portugal!

 

Wat heb je nodig?

  • 6 plakjes bladerdeeg, half ontdooid
  • 2 grote eidooiers
  • 20 gram maïzena
  • 85 gram suiker
  • 250 mililiter volle melk
  • Rasp van een halve citroen
  • Kaneel
  • Poedersuiker

 

Zo maak je het klaar

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zo is de oven warm genoeg als je de Pastéis de Nata gaat afbakken.

Neem een kleine muffinbakvorm en vet deze in met boter. Rol de plakjes bladerdeeg dunner uit met een deegroller. Steek vervolgens uit de plakjes bladerdeeg rondjes van ongeveer 10 centimeter in doorsnee. Kijk even goed of deze rondjes goed in je muffinvorm passen. Leg de bladerdeeg rondjes in de muffinbakvorm en zet je bakvorm in de koelkast. Je kan nu verder met de custardvulling.

Zet een pannetje op laag vuur en voeg de maïzena, suiker en eidooiers bij elkaar. Roer het geheel langzaam door totdat er een zacht en romig mensel ontstaat. Haal je pannetje van het vuur en voeg langzaam de melk toe terwijl je blijft roeren. Zet je pannetje terug op het vuur totdat het kookt en laat het twee minuten zachtjes doorkoken. Let goed op dat het mengsel niet aanbrandt. Als het een zachte dikke vla geworden is, is het goed. Haal je pannetje van het vuur en voeg de citroenrasp toe. Even doorroeren en je custard is klaar! Laat het mengsel nu even afkoelen.

Haal je muffinbakvorm uit de koelkast, vul de bladerdeegrondjes met de lauwwarme custard en plaats het in de oven. Laat de gebakjes 15 tot 20 minuten bakken, hou ze ondertussen wel goed in de gaten. Er horen bruine, gebrande stukjes op de custard te komen, maar het moet natuurlijk niet helemaal zwart worden. Zijn de gebakjes goed dan haal je ze uit de oven. Laat ze ongeveer 5 minuten afkoelen voordat je ze uit de bakvorm haalt.

Je hoeft ze nu alleen nog maar te bestrooien met wat poedersuiker en kaneel, en voilà! Je Portugeese Pastéis de Nata zijn klaar om geserveerd te worden. Wacht niet te lang, warm zijn ze het lekkerste!

“Coma gostoso”! Oftewel, eet smakelijk!

recept pasteis de nata

Enthousiast geworden?

Ben jij na het lezen van dit recept voor Pastéis de Nata helemaal enthousiast geworden voor een vakantie naar Portugal? Dat begrijpen wij maar al te goed! We hebben alvast de leukste vakanties in Portugal voor je opgezocht.

Bekijk onze vakanties in Portugal