Een last minute vakantie boeken is leuk, maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Zo moet je goed uitzoeken of je een visum nodig hebt voor het betreffende land en bekijken of je deze nog op tijd kan aanvragen en binnen krijgen. Daarom heb ik alles voor je op een rijtje gezet op deze checklist voor je last minute vakantie. Deze kan jij rustig afvinken, zodat je zonder zorgen geniet van je last minute vakantie!

checklist last minute vakantie

Dé checklist

Afgezien van de normale dingen die je mee moet nemen op vakantie, heb ik hier de checklist die speciaal voor de lastminute reizen is. Een checklist maken is altijd handig: zo heb je altijd genoeg overzicht! Zeker een checklist voor een vakantie is ideaal, want er zijn zoveel zaken waar je aan moet denken. Vooral een checklist voor je last minute vakantie is extra handig want je hebt minder tijd om je voor te bereiden en zo zorg je ervoor dat je niets vergeet.

Voordat je vertrekt

 • Controleer of jouw ID-kaart of paspoort nog lang genoeg geldig is. Deze dient vaak een bepaald aantal maanden geldig te zijn als je de bestemming weer verlaat, dus controleer dit goed voor jouw bestemming.
 • In het geval van een vakantie naar buiten Europa: controleer of jouw pas voor het buitenland geschikt is. Vaak kan je dit bij je online bankieren app instellen. Controleer ook gelijk of je een creditcard nodig hebt op de vakantie.
 • Zorg ervoor dat jouw zorgpas Europees of wereldwijd geldig is.
 • Sluit een reisverzekering en/of annuleringsverzekering af. Zo ben je op vakantie verzekerd in het geval van gestolen spullen of als je onverhoopt in het ziekenhuis terecht komt!
 • Controleer of je een visum nodig hebt. Dit is natuurlijk heel belangrijk, want zonder visum kom je het land niet binnen. Vraag goed na of je het visum op tijd binnen krijgt en vraag deze gelijk aan na het boeken van je vakantie. In sommige gevallen kan het namelijk wat langer duren voordat je visum geregeld is.
 • Een veiligheidsdingetje: plaats niet op social media dat je op vakantie gaat. Dit is natuurlijk zeer interessant voor inbrekers en die wil je niet uitnodigen om een ongewenst bezoekje aan je huis te brengen!
 • Geef je vluchtgegevens of hotelgegevens door aan een thuisblijver. In geval van nood kan deze contact opnemen met autoriteiten en jouw verblijfsgegevens doorgeven.
 • Vaak is het nodig om ruim op tijd een vaccinnatie te krijgen, maar controleer nog even extra of dit het geval is bij jouw bestemming.
 • Check of je voor het land van bestemming een internationaal rijbewijs nodig hebt. Het Nederlandse rijbewijs is niet geldig in heel Europa, dus controleer goed of je dit nodig hebt als je op vakantie gaat naar buiten Europa. Een internationaal rijbewijs kan je bij de ANWB aanvragen.
checklist last minute vakantie

Medicijngebruik

 • Niet elk land is even makkelijk met medicijnen. Vraag daarom altijd een medisch paspoort aan zodat je niet voor verrassingen bij de douane komt te staan. Op deze manier kan je altijd aantonen dat je de middelen voor medische redenen hebt.
 • Ook dien je een Engelstalige verklaring mee te nemen. Deze kun je bij je dokter aanvragen.
 • Voor sommige landen dien je je verklaring eerst geldig te laten maken bij de ambassade. Controleer dus goed of je voor jouw medicijnen dit nog moet doen. Twijfel je? Neem dan contact op met het CAK of de ambassade van het land waar je heen gaat, zij weten je hierbij te helpen.
 • Neem extra medicijnen mee voor het geval dat.

Telefoonnummers

 • Sla het telefoonnummer van je apotheek op. Als je per ongeluk medicijnen kwijt raakt, dan kan je altijd contact opnemen met je apotheek.
 • Sla ook het telefoonnummer van je huisarts of arts op. Het liefst ook het noodtelefoonnummer in het geval dat er een medisch noodgeval is. Natuurlijk gaan we hier niet vanuit, maar in het geval dat: zij hebben al je medische gegevens en kunnen het beste advies geven.
 • Voor het geval je het slachtoffer wordt van een zakkenroller of je portemonnee met pasjes verliest: het telefoonnummer van je bank om je pas te blokkeren moet je in je telefoon zetten.
 • Bij je mobiel is het mogelijk om noodtelefoonnummers in te stellen. Hulpverleners kunnen dan via je startscherm de telefoonnummers vinden van bijvoorbeeld je ouders. Het verschilt per mobiel hoe je dit moet doen. Ook kan je hier medische informatie neerzetten die belangrijk kan zijn.

Als je deze stappen hebt gevolgd en alles op de checklist last minute vakantie hebt gecontroleerd, dan ben je er klaar voor!  Tijd om van die lastminute vakantie te genieten.

checklist last minute vakantie

Boek jouw last minute vakantie

Dankzij deze checklist ben jij helemaal klaar voor een last minute vakantie, het enige wat je hoeft te doen is boeken. Bekijk ons aanbod aan last minute vakanties en profiteer van de goede aanbiedingen. Je kan volgende week al in het vliegtuig zitten naar jouw last minute bestemming.

Boek nu jouw last minute vakantie