Nationaal Park Timanfaya ligt in het zuidwesten van het zonovergoten eiland Lanzarote. Dit beschermde gebied heeft een oppervlakte van 51 km2, en is het ruigste deel van Lanzarote. Doordat het Timanfaya park zo goed beschermd wordt is het gebied bijna niks veranderd, en is het goed bewaard gebleven. Hier bewonder je onheilspellend landschap, grote en kleine kraters, en vlaktes met gestold lava en vulkanische as. Lanzarote heeft, net als de andere Canarische Eilanden, een vulkanische oorsprong. Het Nationaal park Timanfaya geeft deze vulkanische oorsprong overduidelijk weer. Hier ervaar je een compleet andere wereld. Daarom mag het Nationaal park Timanfaya niet ontbreken tijdens jouw vakantie naar Lanzarote.

Timanfaya

Nationaal Park Timanfaya

Het park heeft de naam Timanfaya. Dit komt omdat dit de naam was van het eerste dorp dat tijdens de vulkaanuitbarstingen in 1730-1736 is weggevaagd. De bergen worden ook wel Montañas del Fuego genoemd, de bergen van het vuur. In totaal zijn er namelijk elf dorpen verwoest, en is ca. 180 vierkante kilometer compleet veranderd in het vulkaangebied zoals je het nu ziet.  Er zijn in het gebied dertig grote kraters waarvan de hoogste de Timanfayakrater is. Deze krater heeft een hoogte van 510 meter! De lavalagen hebben prachtige gele en roestrode tinten door de gassen die vrijkwamen bij de uitbarstingen. Naast een bezoek aan Nationaal park Timanfaya zijn er genoeg andere dingen te doen op Lanzarote. Bekijk hier wat je allemaal kan doen op Lanzarote.

Vulkanisch gebied

De kraters zijn uitgedoofd maar de effecten van het vulkanisch gebied zijn nog kenbaar. Onder de grond is de temperatuur minimaal 400°C. Bij het parkrestaurant en het bezoekerscentrum van Nationaal park Timanfaya, is de aarde onder het oppervlak zo heet dat er takjes op branden. Verder zie je hier dat er nog vulkanische activiteit is door verschillende interactieve manieren. Zo mag je een beetje lavagrind vasthouden van een bepaalde bodemplek. Het is bijna te heet om het vast te pakken! In de grond zijn kokers gemaakt waar de gids water ingooit, dit zorgt voor een prachtige metershoge stoom- en waterfontein. Bij het restaurant is verder een put van zo’n zes meter diep. Door de vulkanische warmte die hier vrijkomt (meer dan 300 °C), geniet je hier van een heerlijke barbecue (tegen betaling). Tijdens je bezoek aan het Nationaal park Timanfaya kies je voor een bus- of wandeltour.

 

Lanzarote

Lanzarote

Op Lanzarote is het heel het jaar door een aangename temperatuur. Dit komt dankzij de ligging van de Canarische Eilanden, vlakbij de kust van Afrika. Ga je het vulkaangebied ontdekken of ontspannen op het strand?

Vakantie Lanzarote
Timanfaya-Lanzarote

Bus tour

Het park bereik je met de auto. Je rijdt door tot aan de parkeerplaats. Het is echter niet mogelijk om zelf door het park te rijden. Vanaf de parkeerplaats word je met een bus door dit beschermde park geleid. Een bustocht door het prachtige vulkaangebied heeft een duur van een half uur. Je bewondert een deel van de 30 kraters en honderden vulkaankegels. In de bus luister je naar de geschiedenis van het Timanfaya park (Engels, Frans en Duits). Onderweg is het niet toegestaan om de bus te verlaten. Wel wordt op een aantal plekken stilgestaan zodat je toch de mogelijkheid hebt om een mooie foto te maken.

Termesana-Timanfaya

Wandeltour

Verken jij dit gebied liever te voet? Boek dan een gratis wandeltour voor de Termesana route. Zo kom je écht in contact met het vulkaangebied. Let wel op, een wandeltour boek je maximaal tot twee maanden van tevoren. De tour is te boeken op de website van het park. Je bevestigt de tour 48 uur van tevoren nogmaals op de website. Tijdens de wandeltour wandel je ongeveer 3 kilometer in 3 uur tijd. De gids vertelt je ondertussen over de geschiedenis van het park. Om het park te beschermen mogen er per wandeling 8 mensen mee. Hierdoor zijn de tours vaak uitverkocht, boek daarom op tijd! Gezien veiligheidsredenen is het verplicht om de taal van de geboekte tour te verstaan (Spaans of Engels). De tour is te boeken vanaf 16 jaar. Je draagt gesloten wandelschoenen en comfortabele kleding. Vergeet je zonnebrand en petje niet mee te nemen!

Beatriz-Playa-&-Spa

Beatriz Playa & Spa

Beatriz Playa & Spa is een populair hotel in Puerto del Carmen op Lanzarote. Het is duidelijk waarom dit zo populair is, want het hotel is prachtig en van alle luxe voorzien, en dat voor een hele gunstige prijs! Jouw vakantie naar Lanzarote is helemaal compleet bij Beatriz Playa & Spa.

Beatriz Playa & Spa

Praktische informatie bij een bezoek aan Nationaal park Timanfaya

  1. Tijden
    Het Nationale park Timanfaya is geopend van 09.00 uur tot 17.45 uur. In de zomer is het park geopend tot 19.00 uur. Je bezoekt het park het liefst zo vroeg mogelijk, om 09.00 uur ’s ochtends. Op deze manier vermijd je de drukte en is de temperatuur aangenamer. Het restaurant (El Diablo) is geopend vanaf 12:00 tot 16:30, de keuken sluit iets eerder.
  2. Entreeprijs
    De entreeprijs voor het park bedraagt €12 voor volwassenen en €6 per kind (inclusief busrit door het park). De wandeltour is gratis.
  3. Adres
    Het park is te bereiken via de verkeersweg LZ-67. De weg loopt vanuit de plaats Tinajo via Mancha Blancha naar het dorp Yaiza. Tussen Mancha Blanca en Yaiza vind je het bezoekerscentrum van het Nationaal Park Timanfaya. Langs deze route zijn op verschillende plekken het symbool van het park aangebracht, let dus op het duiveltje van de vulkanen! Heb je de wandeltour geboekt dan ben je een kwartier voor de gereserveerde tijd aanwezig op: Plaze De Los Remedios S/N, Yaiza.
Lanzarote

Lanzarote

Een vakantie naar Lanzarote is geschikt voor iedereen. Ga jij het prachtige vulkanische gebied ontdekken, ontspannen op het strand of op dromedarissen rijden? De keuze is reuze. Door het heerlijke klimaat is Lanzarote tevens de ideale bestemming voor een winter zon vakantie.

Vakantie Lanzarote