Wat te doen in Gambia

Gambia is een bijzondere locatie, waar veel mensen niet direct aan zullen denken voor een vakantie. Toch vond ik het een echte aanrader! Zeker wanneer het weer in Nederland steeds kouder en somberder wordt, kan je in Gambia genieten van heerlijk weer. Maar je kan er zoveel meer dan genieten van de winterzon! De vele bezienswaardigheden op Gambia zijn zeker het ontdekken waard! Het land heeft een interessante cultuur, een rijke historie en prachtige natuur. Ik neem je graag mee op reis langs mijn top 10 bezienswaardigheden in Gambia!

bezienswaardigheden Gambia

1. Monkey Forrest

Bijilo Monkey Park is 100% zeker één van mijn favoriete bezienswaardigheden in Gambia! Het mooie aan dit natuurpark is dat het is aangelegd met het welzijn van de dieren boven het welzijn van de toeristen. Via een pad door het bos kan je de natuur verkennen. Behalve dit aangelegde pad is alles in natuurlijke staat! Dieren bezoeken tijdens vakanties kan soms controversieel zijn, doordat er niet altijd goed voor de dieren wordt gezorgd. Bij Bijilo Park hoef je je hier geen zorgen om te maken! De aapjes bewegen vrij door het bos heen, en komen af en toe even een kijkje nemen bij de toeristen.

boottocht

2. Ga op boottocht

Een hele bijzondere ervaring tijdens mijn vakantie in Gambia vond ik een boottocht over de Gambia rivier. Het is echt heel bijzonder om de omgeving te bewonderen vanaf een bootje! De rivier staat bekend om de mangroves. Vanaf de boot kan je deze minder goed zien, maar van bovenaf ziet dit er erg indrukwekkend uit! Hou je van vogels? Tijdens een boottochtje kan je allerlei vogels zien, omdat er heel veel vissen in het weten leven. Soms worden er zelfs dolfijnen gespot! Zo heb je gegarandeerd een leuk dagje op het water tijdens je vakantie in Gambia.

Bungalow Beach

Bungalow Beach

Bungalow Beach is een prima hotel in Gambia. De kamers zijn eenvoudig maar goed, en je bent zó op Kotu Beach! Dit is één van de mooiste stranden van Gambia. Bij Bungalow Beach krijg je een écht vakantiegevoel!

Bekijk dit hotel

3. Bezoek een lokale markt

Een vakantie naar een bijzondere bestemming als Gambia is niet compleet zonder een leuk aandenken! De beste plek om souvenirtjes te kopen vond ik de lokale craft markets van Gambia. Je kan hier allerlei Afrikaanse producten kopen, zoals maskers, beelden, sieraden, en nog veel meer! De bekendste en grootste markt van Gambia is de Kotu Tourist Craft Market. Hier ga je sowieso leuke hebbedingetjes vinden om mee te nemen. Maak niet dezelfde fout als ik: zorg dat alles in je koffer past!!!

bezienswaardigheden gambia

4. Bezoek de krokodillen in Bakau

Eén van mijn favoriete bezienswaardigheden in Gambia waren de krokodillen bij Bakau! Kachikally Crocodile Pool is een meer vol met tientallen krokodillen. Er wordt gezegd dat veel Gambiaanse vrouwen zich hier laten wassen, om hun vruchtbaarheid te vergroten. Ik heb zelf niemand zien baden, dus geen idee of dit nog steeds gebeurd. Sowieso lijkt het baden tussen de krokodillen niet zo veilig… Gelukkig kan je ze ook vanaf een veilige afstand bewonderen. Vlakbij het krokodillenmeer vind je Cape Point, het westelijkste deel van Gambia.

bezienswaardigheden gambia

5. Ga op safari

Tijdens je vakantie in Gambia kan je op safari gaan, opzoek naar allerlei dieren. Je gaat hier geen grote wilde dieren vinden, zoals leeuwen of olifanten. Je kunt er wel veel vogels vinden, zeker bij de Gambia River. Soms kan je hier zelfs nijlpaarden of dolfijnen spotten! Wat ook erg leuk kan zijn, is om door de natuur van Gambia te wandelen en langs kleine dorpjes te gaan. De bewoners zijn vaak bijzonder vriendelijk! Ga zeker niet naar huis voordat je de locals hebt ontmoet. Zo leer je veel over de cultuur van Gambia.

Ocean Bay Resort

Ocean Bay Resort

Ocean Bay Resort is een mooi vijfsterren resort in Gambia. Het resort ligt aan het strand, omgeven door mooie, wilderige natuur. In de omgeving van het hotel is van alles te beleven!

Bekijk dit hotel

6. Tanje Village Museum

Iets anders wat niet mag ontbreken op een lijst met bezienswaardigheden in Gambia is Tanje Village Museum. Hier leer je van alles over de cultuur en geschiedenis van dit bijzondere land. Ik heb hier veel geleerd over hoe de dorpjes van Gambia in elkaar steken. Er is namelijk één hut voor het hoofd van het dorp, hutten voor vrouwen en kinderen en er zijn hutten voor jonge mannen. Op het terrein van het museum kan je reconstructies van de hutten bekijken. Daarnaast zijn er vaak exposities over Afrikaanse objecten. Heel interessant én leerzaam! Als je toch in de buurt bent, breng dan een bezoek aan Tanji Fishing Village. Aan het eind van de dag komen de vissers thuis met de vangst van de dag.

bezienswaardigheden gambia

7. St. James Island

Dit bijzondere eiland heet tegenwoordig Kunta Kinte Island, maar wordt nog vaak St. James Island genoemd. Het hoort eigenlijk niet bij de ´leuke´ bezienswaardigheden van Gambia, want het laat de duistere geschiedenis van slavernij zien. Het eiland, waar nu alleen nog maar ruïnes zijn, was een verzamelpunt voor slaven voor ze naar Amerika werden vervoerd. Heel indrukwekkend om van dichtbij te kunnen zien! Kunta Kinte Island staat op de Unesco werelderfgoed lijst, omdat steeds meer van het eiland in de rivier verdwijnt.

 

bezienswaardigheden gambia

8. de Senegambia Strip in Kololi

Kololi is een populaire plaats onder de toeristen in Gambia. Je vindt hier allerlei belangrijke ingrediënten voor een ideale vakantie. Bijvoorbeeld mooie stranden en leuke marktjes. Een andere aanrader is de Senegambia Strip. Overdag kan je van alles kopen op de marktjes, zoals souvenirs of eten. Ik vond het extra leuk om de Strip in de avond te bezoeken, wat dan kan je er goed uit gaan! Er zijn allerlei leuke restaurants waar je heerlijk kan eten. Na het eten kan je uitgaan bij één van de vele uitgaansgelegenheden.

Swiss Boutique Hotel

Swiss Boutique Hotel

Swiss Boutique Hotel is een viersterren hotel met een bijzondere uitstraling. Het hotel ligt recht aan het zandstrand, maar ook vlakbij het centrum van Bijilo. Kortom, de ideale ligging!

Bekijk dit hotel

9. Bekijk Gambiaans worstelen

Wil je echt een bijzondere activiteit bijwonen tijdens je vakantie in Gambia? Bekijk dan de populairste sport van heel Gambia: Gambiaans worstelen! De sport wordt ook wel ‘Burreh’ genoemd. Het is een onvergetelijke ervaring, waar je veel kan leren over de Gambiaanse cultuur. Er wordt namelijk Gambiaanse muziek gespeeld en gedanst. Daarnaast zijn er allerlei rituelen rondom de worstelwedstrijden.

muziek

10. Beluister Gambiaanse muziek

De muziek behoort zeker tot de bezienswaardigheden van Gambia! Vooral in de kustplaatsen van Gambia zijn restaurants en bars. Hier zijn regelmatig live optredens. Gambia staat bekend om de vrolijke, Afrikaanse muziek. Hier kan je optimaal van genieten met een lokaal palmwijntje in je handen. Bijvoorbeeld de Strip in Kololi, die ik eerder noemde, is hier ideaal voor! Een populaire dans in Gambia is Mbalax. Misschien kan je deze wel in het echt bewonderen!

mangrove

Op vakantie naar Gambia?

Ben jij na het lezen over al deze bezienswaardigheden op Gambia helemaal klaar om je vakantie te boeken? Bij Vakanties.nl bieden we voor ieder wat wils aan! Kleinschalig, luxe of kindvriendelijk, het kan allemaal!

Bekijk al onze vakanties naar Gambia